Loonse Kerstklokkenloop, uniek in zijn soort

Loonse Kerstklokkenloop, uniek in zijn soort

augustus 12, 2019 Locale media 0

Uniek in zijn soort

De zevende Loonse Kerstklokkenloop (Zondag 20 december 2015)

Loon op Zand staat aan de vooravond van het mooiste en meest sfeervolle gebeuren dat eens per twee jaar zich in het dorp zich afspeelt: de Loonse Kerstklokkenloop.

Aanstaande zondag om 18.00 uur precies is het zover. Dan zullen de monumentale klokken in de kerktoren iedereen van heinde en verre oproepen om mee te gaan in de zevende Kerstklokkenloop die in Loon op Zand wordt gehouden. Een evenement dat zich inmiddels tot een van de plaatselijke tradities mag rekenen. Voor hen die het nog niet weten: de Loonse kerstklokkenloop wordt om het jaar in Loon op Zand gehouden en is een vooraf uitgezette route door het oude gedeelte van het dorp waar op verschillende locaties en op velerlei manieren uiting wordt gegeven aan het komende kerstfeest.

De draaiboeken zijn tot op het allerlaatste detail bijgewerkt, de vrijwilligers die al wekenlang in de weer zijn om alles voor te bereiden staan klaar om komende zaterdag aan de slag te gaan met de opbouw, de meer dan 70 deelnemende groepen met in totaal 600 mensen hebben hun optredens keer op keer gerepeteerd en alle ondersteunende diensten zijn optimaal geïnstrueerd om het allemaal probleemloos te laten verlopen. Als de weersomstandigheden ook nog willen meewerken, kan het niet anders zijn of ook deze Kerstklokkenloop wordt er weer een om voorlopig niet te vergeten!

Voor de organisatie is de aanloop naar dit gebeuren hectisch. Vooral in de laatste dagen voordat de vele bezoekers het uitgezette parcours gaan lopen dat de Kerstklokkenloop vormt, moet er nog heel wat worden geregeld en definitief vastgelegd, zoals de parkeermogelijkheden voor de bezoekers van buiten Loon op Zand. Zo zullen de bezoekers vanuit de richting Waalwijk naar parkeerplaatsen in ‘oud-Loon’ worden gedirigeerd door mensen van de verkeersbegeleidingsdienst en bezoekers vanuit richting Tilburg naar plaatsen in Molenwijck. Mocht u de route, die in de vorige editie van Rond de Toren was opgenomen, alsnog willen downloaden, ga dan naar www.loonsekerstklokkenloop.nl.

Uniek

In het kort enkele belangrijke zaken om de doorloop zo vlot mogelijk te laten verlopen. Vanaf het moment op zondag 20 december dat de klokken van de kerktoren om 18.00 uur beginnen te luiden, kunt u op elke willekeurige locatie in de route starten. Loop vooral met de klok mee en laat u zich ook leiden door de ‘rode’ lantaarnpalen die het parcours zullen aangeven. Overigens zullen figuranten op verschillende punten, wanneer nodig, u weer de juiste richting aangeven mocht u die kwijt zijn. 

De organisatie heeft dit jaar flink uitgepakt met het uitlichten van diverse panden en locaties binnen het parcours, om daarmee het geheel nóg sfeervoller te maken. Om 21.00 uur luiden de klokken opnieuw om aan te geven dat het weer voorbij is en wordt u uitgenodigd bij de samenzang in de kerk.

Wat mag u allemaal verwachten tijdens de Kerstklokkenloop? Wat dacht u van het optreden van Martin Hurkens op het Eenhoornplein, het klokkenspel van Eijsbouts op het gazon voor ‘De Nieuwe Doelen’ bespeeld door Loonse basisschoolkinderen, het optreden van The Rainbow Gospelsingers en het blazerstrio van Sophia in de kerk, de ‘performance’ van een aantal studenten van de theateropleiding van het ROC uit Tilburg in o.a. de Romeinse straat (Gerlachusstraat) en het Willibrordushof en het spannende van Rick’s vuur? Samen vormen zij met alle andere deelnemers en figuranten de Loonse Kerstklokkenloop die zo uniek is dat er steeds meer bezoekers van buiten ons dorp op afkomen, omdat ook zij dit schouwspel niet willen missen.

Dank u wel!

Alhoewel je dat vooraf nooit kunt zeggen, ziet het er toch naar uit dat ook deze editie een bijzonder geslaagde editie zal worden, want volgens diezelfde organisatie staan ‘alle seinen op groen’. Zij gaan er daarbij wél van uit, dat de aanwonenden van het parcours hun woningen zoveel mogelijk in kerstsfeer zullen brengen en dat zij de deelnemers zullen helpen met bijvoorbeeld wat stroom of anderszins. 

Maar voordat de draaiboeken weer gesloten kunnen worden en opgeborgen voor de editie van 2017, wil de organisatie haar dank uitspreken aan iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan de Loonse Kerstklokkenloop van 2015: de vele vrijwilligers waarvan sommigen al wekenlang bezig zijn, de sponsoren die het financieel mogelijk maken, iedereen die bij EmTé Loon op Zand en Jumbo Kaatsheuvel zijn emballagebonnen gedoneerd voor ‘de loop’ (die dat nog deze hele maand kunnen blijven doen), de ‘Vrienden van de Kerstklokkenloop’ voor hun sponsoring, iedereen die tijdens de Raboclubkasactie zijn/haar stem(men) gaf aan de Kerstklokkenloop en de ondersteunende diensten zoals de mensen van de EHBO, gemeente en de verkeersbegeleidingsdienst en vooral niet te vergeten: iedereen die de Kerstklokkenloop heeft bezocht. Het is al meer keren geschreven en gezegd: het dorp Loon op Zand is uniek met zijn verscheidenheid aan evenementen die dit betrekkelijk kleine dorp kent. De Loonse Kerstklokkenloop is er daar zeker een van. Een evenement uniek in zijn soort en om trots op te zijn. Wij wensen u dan ook een bijzonder sfeervolle Kerstklokkenloop die mede mag bijdragen tot een eveneens sfeervol kerstfeest!